4 October 2011

ROTTIMUS PRIME

Mulla on hirvee tarve kertoa mun karvasista lapsista. Oon kyllä blogissa maininnu pariin otteeseen rotista sitä ja tätä mutta musta tuntuu ettei hirveen moni oikeesti tiiä rotista lemmikkinä paljoa mitään. Ensimmäisiä kysymyksiä rotista on yleensä: "Eiks ne pure?" "Eiksne haise?" "Eiksne tuhoo kaikki paikat"
Joo ja ei. Sulu tai Pavel ei oo kumpikaan purru mua koskaan. Rotat ei haise jos niiden häkkiä jaksaa pitää puhtaana ja ite rotat pesee säännöllisesti. En kuitenkaan väitä ettei niistä lähtis mitään hajua, jokainen eläin haisee eläimelle. Jos talossa on esim. koira, sen haistaa kyllä heti ovelta. Mutta se haju ei välttämättä oo paha haju, jos eläimet on hoidettu oikein.

Ja tuhoomiskysymys: On tiettyjä asioita mitä ei saa jättää rottien ulottuville. esim muoviset meikkipakkaukset:


Lyijykynät, vaahtomuoviset esineet, ohuet johdot, tamponipakkaukset (kyllä, löysin kerran söpöjä pumpulipilviä kun pojat oli käyny vähän käyneet mun laukulla), kaikki maholliset pakkaukset mitkä sisältää lääkkeitä, pastilleja tai jotain syötävää on tuhottu sekunneissa. Mutta jos osaa olla jättämättä näitä lojumaan lattioille niin harvoin mitään tuhoutuu, vaikka kyllä rotat tykkää maistella vähän kaikkea mitä tielle osuu.

Yks hauska juttu mitä joskus kysytään on myös, että eikös niistä tuu tauteja ku ne kerran on rottia? No voi herraisä oikeesti, en ole saalistanut kesyrottiani viemäristä -___- ei mulla oo mitään sympatiaa villejä rottia kohtaan, koska omistan kaks kesyä versiota. Ainakin mulle kesyrotta ja villirotta on ihan kaks eri eläintä. Vähän niinkun koira ja susikin.


Kesyrotat on oikeesti KESYJÄ, kun niitä käsittelee tarpeeks. Niitä voi löllötellä, roikotella, rapsutella, paijata, pussailla, vaikka kieritellä ympäri, eikä ne oo ees moksiskaan. Pavel kyllä sanoo heti piip jos se "hermostuu" ja haluu pois löllötyksestä. ..En mäkään kyllä sitä ikuisuutta kestäis : D

Meijän pojat ainakin hakeutuu ihmisen lähelle, esimerkiks jos ne on huoneessa juoksentelemassa ja istun lattialle, niin ne tulee mun luokse. Oon tosin opettanu ne tulemaan luokse ku kutsun niitä, eli niitä ei tarvi pahemmin kyllä metsästää, ellei ne oo vaikka nukahtanu johonkin :3


Rotilla on ihan omat luonteensa myös. esim. Sulu (eessä) on paljon rauhallisempi kun pavel, syö paljon enemmän, liikkuu vaan löhöömästä löhöömään. + tietenki syömään. Sulu myös oppii temppuja paljon helpommin. Oon opettanu sen tulemaan luokse, pyörimään, antamaan tassun ja pusun : D joskus helyydenkipeyden iskiessä meen sulun luokse ja oon että ANNA PUSU ja sitte se pakotetun näkösenä antaa yhen pihdatun pusun :)

Pavel taas osaa pelkästään tulla luokse, pyöriä ja pyörittää palloa. Se on sellanen sählääjä että sitä on tosi vaikea opettaa. Mut käytännössä rotille temppujen opettaminen toimii samanlailla kun koirillakin- sitten ku menee oikein, palkitaan. Ja pikkuhiljaa hiotaan suoritusta.

Rotat on tosi sopeutuvaisia eläimiä, ne ei ollu tänne nykyseen kotiin muutosta moksiskaan. (ennen siis asui poikaystävän luona, mutta intti sotkee pahasti kaiken) Ensin tietenkin oli pientä ujostelua, piiloteltiin mökissä, oltiin vähän säikkyjä jne. Mutta viikon jälkeen käyttäyty jo aivan normaalisti. Oikeastaan mun pienen yksiön kokonen huone on tosi hyvä lemmikeiden kanssa, kun ainaki on tilaa juosta!
"Rotat on niin ällöttävän näkösiä kamaluuksia, apua"

En huomaa järisyttäviä eroja syyrialaiseen hamsteriin...

Monien mielestä rotat on taas ällöttäviä, "koska niillä on se häntä!!!"
En ymmärrä tätä. Ehkä siks että oon tottunu, mutta en mä ennen rottiakaan  _rottien häntää_  pelänny! Rotan hännässä on joo suomuja, mutta myös pieni karvapeite siinä päällä. Esim, oravalla on vaan vähän pidemmät karvat siinä kohtaa.


Noniin oon kumonnu kaikki rottia koskevat yleiset ongelmat, joten häkkiä kehiin:


Putkia, riippumattoja, tasoja.. Vaan mielikuvitus on rajana näiden ötiköiden kanssa. Vaikka rotta ei tarvii periaatteessa häkkiin kun ruokaa ja raikasta vettä, niin sanoisin kyllä että ainakin mökki ja riippumatto on pakollisia ostoja. Rotta on niin touhukas eläin että ei ihme jos se alkaa nakertaa itteään häkistä ulos jos sillä ei oo muuta tekemistä kun liikutella kuivikkeita.

Häkki on Ferplastin Furet XL, eli fretin häkki, mutta sopii tosi hyvin myös rotille. Plussaa isoista luukuista, mulla mahtuu pää ja käsi hyvin sisään, niin sisustaminen on tosi helppoa.Muutenkin erittäin sisustettava ja tila on helppo hyödyntää! Tää on mitoiltaan n. 90x90x90 elikkä melkein metrin verran joka suuntaan. Ton pohjapinta-alan vois helposti ainakin triplata jos olis vaan tarpeeks tasoja ja muuta roinaa. Nytkin mulla se on ainakin tuplat. Kauhee myyntipuhe. Mutta tykkään että eläimillä on elintilaa. Mulle tulee huono omatunto muuten!

Rotilla on tuolla tällähetkellä
2x pehmoputki, 2x riippumatto, 3x kori, 2x kovia putkia, 3x tikkaat, 3x ferplastin kulmataso + satunnaista kamaa

Mökkejä mulla on välillä päällekkäinen tuplaviritelmä, mutta pidän taukoa välillä joistain tavaroista, kun ne on rotille sitten kivoja taas tutkia ku ne laittaa tauon jälkeen takasin. Lisäks tuolla on puukeppi, mikä on haettu metsästä, sitä pojat välillä nakertaa jos nakerruttaa.

Meillä ainakin vähän haasteellisemmin saatava ruoka on kanssa yks virike, niinkuin kuorelliset pähkinät. Enkä palottele koskaan omenoita, tomaatteja tai luumuja vaan annan poikien ite raastaa siitä. Kuivattua itetehtyä sämpylää on helppo antaa ja kuivatut jutut pitää myös hampaat kunnossa ku on vähän jotain purtavaa. Ikeasta oon ostanu esimerkiks kylpyhuoneisiin tarkotettuja koreja mitkä oon kiinnittäny häkin reunoihin. Mut ylivoimasesti suosituimmat nukkumapaikat meillä on toi iso riippumatto ja ruskee pehmoputki.

Rotat on kyllä ihania lemmikeitä, ku pikku koiria, jotka pärjää kylläkin kotona pari päivää yksin. Mutta on imo työläitä. Mulla on pakkomielle hinkata lattioita ettei vaan niihin jäis mitään pissaa tai mitään. Ja rotat pesen myös melko usein, heti kun ne näyttää pikkasenki likasilta. Häkki toki kerran viikossa, joka päivä tasojen pesut, rottavessan puhdistus, pehmikkeiden vaihto, pojat ulkoilemaan. En haluis haistaa sen ihmisen kotia, joka sano että rotat on helppohoitosia... HyyyYI.

2 comments :

  1. ei saa ;___; nyt tuli ikävä poikia

    ReplyDelete
  2. rotat on just söpöjä ja kaikki tommoset pienet otukset : )

    lauantaimurhetytto.blogspot.com

    ReplyDelete

♥ Kiitos kommentistasi!