3 April 2013

Suoravärikoordinaatio

Varmaan kaikki tätä blogia lukeneet tietää; värjään aika usein mun hiuksia, ja sekottelen- ja värjään yleensä ite. Mulla on just tästä johtuen mm. suoraväreistä jonkin verran käytännön kokemusta, joten ajattelin että voisin tehä suoravärikoordinointioppaan niille jotka siitä mahdollisesti jotain hyötyä voisi repiä. En oo ammattikampaaja ja tässä postaukessa mun kertomat asiat perustuu pääosin mun omiin kokemuksiin!

Yleensä suoraväriä käytetään silloin kun halutaan voimakasta, pigmenttistä väriä. Suoraväreillä saa myös värjättyä ns. luonnollisen väriset hiukset, mutta tunnetuimmilla suoraväribrändeillä ei niitä ihan kauheesti oo. jonkinlaista ruskeeta ja mustaa yleensä löytyy, mutta valikoima painottuu shokkiväreihin. Goldwellin suoraväreistä löytyy luonnollisempia sävyjä, mut ne on enemmän kampaamojen käytettävisä. Myöskin wellalla on suoraväri/sävytesarja, Color Fresh, joista löytyy luonnollisia sävyjä. (löytyy kampaamokaupoista ja mm. Stockmannilta)

Suoravärit ei sisällä esimerkiks hapetetta, mitä kestovärit sisältää, ja on enemmän sellasta voidemaista ja hoitoainemaista. Suoraväri kiinnittyy vaan hiussuomun pintaan, joka tekee niistä helposti poiskuluvia. Kirkasta lopputulosta haettaessa yleensä hiuksia joudutaan ensin vaalentamaan, joka kuluttaa hiuksia, vaikka itse suoraväri ei. Toki suoravärejä voi käyttää ei-esivaalennettuihin hiuksiin, mutta silloin värit ei oo niin kirkkaita, kuluu nopeammin ja toimii vähän niinku sävytteenä!

Suoravärit myös kasaantuu aika kivasti hiukseen, jos niitä värjätään useita kertoja päällekkäin, Monen elumen -suoravärikerroksen jälkeen blondaustulokset voi olla aika mystillisiä. Mulla esimerkiks lähti tulemaan aika hassu kirjo kaikenlaista yhessä vaiheessa, monien suoravärikerrosten jälkeen--> klik. Mutta tätä ei kannata pelätä ellei oikeesti värjää mm. Elumenia 6 kertaa päällekkäin niinkun mä : D...

Suoravärien käyttö
On tosi helppoa, käytetään joko kuiviin hiuksiin tai pyyhekuiviin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa. Yleensä valmistajat antaa ohjeeks että about puol tuntia vaikutusaikaa on riittävä, mutta ite pidän ainakin sen tunnin, myyjät eri kaupoissa on suositellu tota pidempää vaikutusaikaa myös. En oo tehny tutkimusta, että auttaako se OIKEESTI värin pysyvyyttä, mutta kun siitä pidempään pitämisestä ei mitään haittaakaan oo, niin oon aina vaan pitänyt pysyvämmän värin toivossa : D Vaikutusajan jälkeen vaan pestään värimömmö pois päästä (oh really?)

Kannattaa olla varovainen koko värjäyksen aikana, suojata ympäristön vaaleet asiat hyvin ja yrittää mahdollisimman tehokkaasti olla osumatta päällä mm. seiniin vaikutuksen aikana. Oon mm. pilannu pesukoneen ja kylpyhuoneen mun värjäyksillä joten oon oppinu kantapään kautta ton suojaamisasian. Kannattaa huomioida myös että siinä värin poispesuvaiheessa väriä myös lentää ympäristöön (!)

Suoravärimerkkejä, mistä mulla on kokemusta:

Directions
kätevä, hyvät suljettavat pakkaukset, koostumus on kiva, sävyt on mun mielestä kivoja, niitä on paljon + mulla on sellanen tuntuma omien kokemuksien perusteella et Directionsin värit pysyy kauemmin kun mm. manic panic, crazy color tai stargazer. Paras hinta/laatusuhde, käytettävyys ja saatavuus imo. mic mac 6,90e , morticia 7e.
Manic Panic
Aika lähellä Directionsin hyviä puolia, mutta verrattuna muihin pikkasen kalliimpi.11 euron hujakoilla manic panicin nettikaupassa. TOSIN tätä saa/on ainakin saanut backstreetistä, ja hinta on siellä pikkasen edukkaampi.
Crazy color
Jotenkin crazy colorin kanssa mulla on ollu värjäys aina sellasta sähläämistä, purkki on aina ihan hiusvärissä kun sitä koittaa laittaa päähän ja sotken. Värivalikoima on aika hyvä kyllä, mm. pinkissimo on ihan klassikkopinkki. Crazy colorin suoravärit on mulla kulunu tosi nopeesti pois. Käytän crazy colorin värejä yleensä sekotellessa sitä just oikeaa sävyä, siinä toimii hyvin. Aika edullinen.  Hinta 7e cybershopissa

Stargazer
En oo varma myydäänkö näitä kauheesti missään muualla kun cyberissä, mutta omat kokemukset on vuosien takaa. Pullot ainaki on tosi epäkäteviä, ellei käytä kerralla koko purkkia D: Cyber 10e!
Wella color fresh

en oo satavarma onko tää suoraväri vai sävyte virallisesti. No varmaan sanomattakin selvää että Wellan tuplasti kalliimmat värit on "yleellisempiä" ja pysyvämpiä (ja tuoksuu ihanalle! :D). Tosi riittoisa koostumuskin tässä. Wellalta ei löydy tästä sarjasta kun "luonnollisia" sävytteitä. n. 15 e, mm. saa stockmannilta ja kampaamokaupoista. Näitä voi hyvin sekottaa muihinkin suoravärimerkkeihin/blandata hoitoaineeseen.
Goldwell elumen
Wellan Elumen - Kampaamotason suoraväri. En voi muuta sanoa, että jos oikeesti haluaa pysyvää shokkiväriä (tai luonnollista sävyä) ja rahaa löytyy, niin muut värit ei oo ees verrannollisia elumeniin. Ihan värin tuoksusta lähtien, pysyvyyteen, hiusten kuntoon käsittelyn jälkeen, sävyvaihtoehtoihin ja sekotemahollisuuksiin. Oon tehny postauksen Elumenista erikseen, siellä vähän lisää tietoa :) Ainoa miinus on se että värjääminen on hinnakasta, mutta ainakin mulla oli sellanen olo joka värjäyskerran jälkeen, että väri oli joka euron arvonen.

Nääpä taitaa olla aika pitkälti suomesta saatavat suoravärimerkit, toki monia eri merkkejä saa tilattua mm. jenkkilästä. Jos jollain löytyy kokemuksia vähän eksoottisimmista suoravärimerkeistä, niin vinkatkaa ihmeessä ja kertokaa millasia ne oli ja mikä väri oli kyseessä!

Sekoittaminen

Tää on ihan vaihtoehtoista, tottakai suoravärejä voi käyttä suoraan purkista, mutta jos mikään sävy ei oo just sitä mitä haluaa, tai tavottelee vaan sellasta uniikimpaa lopputulosta, niin sekotus tuo ratkasun noihin ongelmiin!

Sekottaminen ei oo sen vaikeempaa, kun sävyjen tiputteleminen sekotekulhoon, ja virittelee siitä sitten mieleisensä sävyn. Kannattaa pitää mielessä että väri on todellakin tummempi siinä sekotekulhossa kun oikeesti, mutta mitä ite käytän tässä vaiheessa on talouspaperi. Sekoituskulhoiks ja välineeks käy vaikka pakasterasia ja lusikka. Sävyn voi tarkistaa niin, että sutaisee pikkasen väriä vaaleeseen paperiin (esim talouspaperi käy hyvin):


Eli tässä on: 1. Directions Cerise 2. Directions Violet 3. Mun sekote näistä, mukana myös hiukan Crazy colorin sinistä. Tulos tästä näkyy mm. tässä postauksessa.

Hoitoaineella ohentamalla saa pikkasen joko vaaleempaa sävyä/ enemmän väriä vähemmällä rahalla. Tein jonkun 3 desiä tota yllä olevaa sekotetta muutamilla pikkulusikallisilla itse värejä.

Tässä mun vaaleenvioletti sekote missä on joku about 1/10 ite väriä. Tälläsistä sekotuksista saa pastellivärin ihan vaaleisiin hiuksiin (tässä tulos):


Tätä laimeempaa sekotetta voi siis soveltaa todella hyvin kaikkeen pastellivärjäykseen :)! Hoitoainevärisekotetta voi tehä enemmän kerralla ja siirtää hyvin mm. johonki vanhaan hoitoaine/shampoopulloon, ja sitten aina suihkussa siinä vaiheessa kun lisää hoitoaineen, niin voi lisätäkkin tätä ja antaa vaikutaa vaikka ihan muutaman minuutin, niin saa pidettyä pastellistakin väriä helposti yllä!
Phew, toivottavasti tästä on apua suoravärjääjille, kysykää toki jos jokin jäi askarruttamaan!

8 comments :

 1. Tosi hyvin oot kertonut suoraväreistä!

  Ite tykkään todella paljon Fudgen suoraväreistä ja varsinkin violetit ja siniset pysyvät todella hyvin! Mutta vaalentuvat myös hyvin, jos sävyä haluaa vaihtaa ja tekee vaalennuksen välissä. Mikä pitää siis aina tehdä. Jos esim. laittaa sinertävän päälle punaisen suoravärin, tulee tuloksesta violetti tietenkin eikä sitä punaista, vaan sen saavuttamiseksi pitää vaalentaa välissä. Ja aina suositellaan suoravärien alle vaalentamista, koska ne pigmentit ei oikein pääse tummaan tai käsittelemättömään hiukseen. Ja kuten jo sanottu, alla oleva väri vaikuttaa lopputulokseen, eli jos oma tukka ei ole valkoinen kuin talouspaperi, ei tule lopputuloksesta sitä, mitä se on siinä paperilla. Pitäs siis vaikka koittaa siihen omaan tukkaan pieneen tupsuun ensin, että minkä värinen siitä valitusta väristä tulee, kun se siihen omaan tukkaan ja siinä olevaan väriin päälle laittaa :)

  Ja yks asia minkä haluan selventää on, että ennen kun värjätään suoravärillä tulee hiukset pestä sampoolla. Sitten hyvin pyyhekuivata (tai kuivata kokonaan, jos haluaa todella intensiivisen värin) ja siihen laittaa suoraväri. Lämpö myös tehostaa värin kiinnittymistä hiukseen. Ja vaikutusajan jälkeen väri HUUHDELLAAN pois, ei pestä (pesu kun tarkoittaa aina sampollaa/saippualla tehtyä toimitusta) ja vettä kannattaa aina käyttää mahd. vähän, koska vesi on juurikin se joka nuo pigmentit poistaa hiuksesta :)

  Tää sun blogi on todella kiva ja hyödyllinen, että älä nyt ota tätä väärällä tavalla, täällä vain ammattilaisen silmään pisti muutama kohta :) Ja upeita noi sun värjäykset, oot tosi kekseliäs hiusten suhteen (kampauksetkin) vaikket ammattilainen ole :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo varmanakin jotain juttuja on jäänyt puuttumaan myös tänki tekstilitanian jälkeen tästä suoraväriasiasta. Siis lähinnä tota talouspaperia käytän siihen että se sävy on sinne päin mitä on haettu, ja suoravärejä hoitoaineeseen sekotellessa siitä näkee aika hyvin sitä tummuutta myös. Eihän se sama asia ole kun hiukset kun pohjasävy luonnollisesti vaihtelee :) !

   Juurikin tuon paperijutun opin kampaajalta ja sielläkin pestiin kyllä hiukset suoravärin jälkeen. Jotenkin musta itestä tuntuu et sitä värimöhnää jäis vielä hiuksiin jos en shampoolla+hoitoaineella pese niin mielummin pesen kunnolla, vaikka toki pysyvyyden kannalta kannattaisi pestä mahdollisimman harvoin muutenkin. Mutta ite kun suoraväreillä alan leikkimään niin varaudun henkisesti siihen, että sitä saa uudestaan värjäillä jos haluu pitää haluamansa sävyn ja löträilen veden kanssa ilman pihistelyjä : D

   Kiitoksia kehuista ja sisällökkäästä kommentista :)♥ ! (ja en ota pahalla mitään oikomisia, sehän on hyvä asia pelkästään)♥

   Delete
 2. Ihania hiuksia! Oot ollut vähän onnekkaampi kuin minä ilmeisesti shokkivärien kanssa... Laitoin Crazy Colorin Hot purplea hiuksiin ja se kului heti turkoosiksi ja nyt mulla on vihreät hiukset enkä saa sitä pois :(:(:( jipii pistin vielä värjäämättömään tukkaan jossa on vaaleita raitoja ja nyt ne raifat on vihertävät... Taidan pysyä nistä väreistä kaukana :P

  ReplyDelete
 3. Kiitos, tämä avasi paaaljon suoravärien maailmaa! :) voinko siis sekoittaa crazycolorin mustaa hoitoaineeseen ylläpitämään mustaa hiusten väriä, vaikka suhteessa 3/5 hoitoainetta 2/5 väriä? vai tuleeko siitä vaaleensininen tai joku muu jännittävä väri (mikä ei tietenkään mustaan tartu, mutta eipä siitä hyötyäkään olisi silloin..)? Entäs kun mulla on melkein täys pullollinen tommosta Fantasy colorglossin sinistä, voiko sellasta sekottaa taas tuohon crazycolorin mustaan toiveissa sinimusta lopputulos? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, en oo mustalla koskaan kokeillu, mutta luulis toimivan, kokeile silleen, että sekota pikkasen sitä mustaa hoitoaineeseen ja kato minkä sävynen siitä tulee. Jos se rupee sinertämään ni sitten se ei oo viable, luulen et mustan ylläpitämiseen tarvii hiukan enemmän määrän sitä väriä hoitoaineeseen sekottaessa!

   Delete
 4. Kuinka kauan noi suurinpiirtein kestää, esim ton manic panicin väri, ennen ku lähtee kunnolla pois, jos käy joka päivä suihkussa ja käyttää shampoota ja hoitoainetta joka päivä?

  ReplyDelete

♥ Kiitos kommentistasi!